Yerba mate, czyli ostrokrzew paragwajski, to roślina lecznicza uznawana od stuleci za wspaniałe lekarstwo. Napar pomaga w kłopotach z przemianą materii, odchudza, odżywia, regeneruje, tonizuje zmęczenie, niepokoje i obniżony nastrój, uspokaja jednocześnie stymulując układ nerwowy- przy tym wszystkim nie uzależnia.

Opis botaniczny i występowanie: Krzew herbaty Yerba Mate to ostrokrzew paragwajski (Ilex Paraguariensis). Jest to wiecznie zielone, średniej wysokości drzewo z rodziny ostrokrzewowatych (Aquifoliaceae). Liście są podłużne, skórzaste, odwrotnie jajowate, karbowane na brzegu, jasnozielone, błyszczące. Drobne żółtawe 4-krotne kwiaty są skupione w pęczkach wyrastających z kątów liści. Kwitnie od października do grudnia. Obszar występowania, zarówno naturalnych jak i uprawianych drzew ogranicza się tylko do Ameryki Południowej (Paragwaj, Urugwaj, Argentyna, płd. Brazylia) w strefie pomiędzy Oceanem Atlantyckim i rzeką Paragwaj. Tylko tu gleba i klimat sprzyjają uprawie tej rośliny.
Jezuici przybyli do Paragwaju w XVII wieku założyli pierwsze większe plantacje. Indianie Guarani piją napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego od czasów prekolumbijskich, aby oczyścić krew, wzmocnić włosy, zwiększyć odporność organizmu, zwalczyć zmęczenie i zredukować stres.

Skład i właściwości: Yerba Mate ma bardzo dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Dlaczego się tak dzieje? Tajemnica tkwi w jej składzie chemicznym. Suszone i zmielone liście Yerba Mate zawierają 196 aktywnych składników zdrowotnych.

Oto co między innymi wchodzi w skład ostrokrzewu paragwajskiego: 24 witaminy i mikroelementy oraz 15 aminokwasów (karoten, czyli prowitamina A, witaminy A, B, C, E, B1, B2- ryboflawina, kwas nikotynowy, pantotenian, witaminę H, magnez, wapń, wapno, żelazo, sód, potas, krzem, fosfor, siarkę, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholinę oraz inozytol).

  • karoten (wpływa korzystnie na wzrok i system immunologiczny),
  • witamina A (działa pozytywnie na wzrok, skórę, włosy, paznokcie i koście),
  • witamina C (ułatwia gojenie się wszelakich ran, złamań, hamuje tworzenie się sińców, powstawanie krwotoków, krwawień dziąseł, podnosi odporność na zakażenia, uszkodzenia oraz na choroby),
  • witamina E (bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. Pomocna w leczeniu męskiej bezpłodności, zaburzeń mięśniowych, oraz chorób serca),
  • witamina B1 (przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból),
  • witamina B2 (współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry),
  • kwas nikotynowy (hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków, reguluje poziom cholesterolu we krwi, działa korzystnie na system nerwowy i stan psychiczny, poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów),
  • pantotenian (przyspiesza gojenie ran, zapobiega przemęczeniu i usprawnia układ sercowo-naczyniowy, nerwowy i pokarmowy, uczestniczy w regeneracji tkanek, poprawia pigmentację i stan włosów),
  • witamina H (wspomaga funkcję tarczycy, przemianę dwutlenku węgla, wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry oraz włosów),
  • magnez (materiał budulcowy zębów i kości, bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy),
  • wapń (wchodzi w skład kości oraz niektórych rodzajów ścian komórkowych),
  • żelazo (wiąże dwutlenek węgla w hemoglobinie i transportuje go do płuc),
  • sód (odgrywa ważną rolę w zachowaniu prawidłowej pobudliwości mięśni i przepuszczalności błon komórkowych),
  • potas (reguluje równowagę wodną organizmu i utrzymuje prawidłowy rytm serca, ułatwia jasne myślenie polepszając zaopatrzenie mózgu w tlen),
  • krzem (usuwa z komórek substancje toksyczne, zwiększa wytrzymałość tkanki kostnej, wzmacnia zdolność obronną organizmu przeciw zakażeniom, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się, usuwa podrażnienia i stany zapalne skóry, ogranicza wypadanie włosów, przyspiesza ich wzrost, wzmacnia paznokcie),
  • fosforany ( podstawowe źródło energii reakcji chemicznych w organizmach),
  • siarka (stosowana przy chorobach skóry),
  • kwas chlorowodorowy (wchodzi w skład soku żołądkowego),
  • chlorofil (zielony barwnik występujący w roślinach),
  • cholina (odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego),
  • inozytol (ma duże znaczenie dla naszego systemu nerwowego).


Wykazano, iż yerba mate posiada liczne zdrowotne właściwości, ma działanie obniżające cholesterol, ochronne wobec komórek wątroby, stymulujące ośrodkowy układ nerwowy, moczopędne i korzystne wobec układu sercowo-naczyniowego. Stosowanie yerba mate sugeruje się w leczeniu otyłości. Yerba mate chroni DNA przed oksydacją i wywołaną in vitro lipoperoksydacją cząsteczek LDL oraz ma silne zdolności antyoksydacyjne. Nie wypłukuje magnezu z organizmu i nie powoduje nadciśnienia tętniczego. Dla wszystkich dbających o biały uśmiech, ucieszy fakt, że Yerba Mate nie zostawia na zębach brzydkiego osadu.

Walorem Yerba Mate jest sposób spożywania tego napoju. Zaparzanie i picie tej herbaty jest prawdziwym rytuałem. Susz wsypuje się w ilości od 1/4 do 3/4 objętości naczynia, a następnie wykonuje się szereg czynności mających na celu odpowiednie ułożenie zmielonych liści i łodyżek. W tym celu naczynie przykrywa się dłonią i odwraca do góry dnem, a następnie parę razy potrząsa. Ma to na celu przesunięcie najdrobniejszych listków w stronę dłoni. Kolejnym krokiem jest delikatne odwrócenie matero w pozycję wyjściową tak, aby susz zgrupował się po jednej stronie naczynka, tworząc skos. Następuje zalanie wodą. Musi być to koniecznie woda ostudzona (65-80°C). Aby otrzymać ostudzony wrzątek należy odczekać po zagotowaniu wody ok.10 minut. Pierwsze zalanie wykonuje się małą ilością wody – aby cały susz ją wchłonął. Po pewnym czasie wodę dolewa się do pełna. Napar można uzupełniać nawet kilkanaście razy, dopóki nie straci swojej mocy i smaku. Przyrządza się ją w specjalnej tykwie, która wzmacnia smak i aromat Yerba Mate. Do picia tego wyjątkowego napoju używa się bombilli- specjalnej rurki zakończonej sitkiem, które zatrzymuje fusy;)

Zgodnie z tradycją picie mate z jednego 'kubka´ przy użyciu jednej ‘słomki´ jest wprost kojarzone z przyjaźnią, przynależnością do rodziny i akceptacją w danej grupie. Propagatorzy picia oraz uprawiający i zajmujący się produkcją Yerba Mate zasiadają po pracy do wspólnego picia Mate, co symbolizuje zacieśnianie więzów przyjaźni i wspólnego trudu. Na ulicach Buenos Aires czy innych miast i miasteczek Brazylii, Argentyny, Paragwaju lub Urugwaju widać bardzo dużo ludzi pijących yerbę właśnie z mate i przez bombillę. Można odnieść wrażenie idąc ulicami, że przenieśliśmy się w czasie do czasów, w których człowiek nie wiedział jeszcze co to pośpiech i stres. Zanurzając swoją bombillę można złączyć się w tym nurcie, który płynie od wieków. Ciekawe jest też charakterystyczne dla smakoszy herbaty paragwajskiej po pewnym czasie picia z mate swoistego umiłowania kształtu i wielkości tego naczynia. Mamy tu do czynienia ze swoistą magią, ponieważ smakosze yerba mate nie wyobrażają sobie picia jej z innych naczyń niż mate, a bombilla staje się swoistą papierośnicą czy amuletem, pomagając w różnych trudach dnia i nocy.

Spożywanie mate to nie tylko korzystne przyzwyczajenie, wpływające dobrze na ciało i umysł, ale też sam akt picia tego napoju może być okazją do medytacji i wewnętrznego wyciszenia.

Ludzie, którzy lubią się delektować sposobem spożywania kawy, z pewnością będą zadowoleni z kultywowanej od wieków sztuki picia Yerba Mate.

SMACZNEGO!

Zamówienie: www.pijYerbe.pl